Klimaatverandering en de gevolgen voor het weer in Apeldoorn

Het klimaat is continu aan het veranderen, waardoor er door experts steeds meer zorgen ontstaan over onze veiligheid. Zo komen extreme weersomstandigheden veel vaker voor en stijgt de zeespiegel. Wat zijn precies de zorgen voor de toekomst van het weer in Apeldoorn en omgeving?

Wanneer de uitstoot van broeikasgassen in het huidige tempo door zal gaan, wordt het steeds warmer op de wereld. Dat heeft vervolgens ook weer grote gevolgen voor mens, natuur en milieu. Zo is de gemiddelde temperatuur van de aarde in de afgelopen 130 jaar met 1 graad gestegen. In Nederland met zelfs 1,7 graden. Leefgebieden van dieren en planten veranderen, bijvoorbeeld door hogere temperaturen. Daardoor sterven steeds meer dieren en plantensoorten uit of vertrekken zij uit hun leefgebied. Ook kan hun leefgebied door klimaatverandering juist groter worden.

Ontzettend veel neerslag in Apeldoorn en omgeving

Nederland krijgt veel vaker te maken met extreme weersomstandigheden . Er komen meer stortregens, zwaardere stormen of juist lange drogere en hete perioden.

Esri Nederland, marktleider in geografische informatiesystemen, geeft aan dat Apeldoorn in 2050 de natste plek van Nederland is. Over het algemeen valt er, ook nu al, ontzettend veel neerslag in Apeldoorn ten opzichte van andere plekken in het land. Echter zijn de plaatsen aan de kust op een andere manier weer extra kwetsbaar, omdat Nederland voor een groot deel onder de zeespiegel ligt. Daardoor zijn de kustplaatsen kwetsbaar voor overstromingen.

Alle gevolgen van de klimaatverandering treft heel Nederland, ook Apeldoorn. Buien zullen extremer worden en er zullen grotere hoeveelheden aan neerslag vallen. In Apeldoorn valt er over het algemeen al veel neerslag, wat in de toekomst niet snel minder zal gaan worden. Klimaatverandering heeft meerdere kanten, want naast extreem slecht weer neemt de kans op hittegolven ook toe. De zomers worden droger en heter, terwijl er in het voorjaar, najaar en in de winter nog meer gaat regenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − 1 =