Waarom valt er op de Veluwe zoveel neerslag?

De Veluwe is het natste gebied in Nederland. Hier valt maar liefst 10 procent meer neerslag dan in andere delen van Nederland. Hoe komt het dat het in Apeldoorn en omgeving zoveel regent? In dit artikel bekijken we waar dit precies in ligt.

In Nederland regent het vaak, maar op de Veluwe net wat meer dan in andere plekken van ons land. Dat heeft voornamelijk te maken met dat de Veluwe hoger ligt dan andere gebieden. Bekend is namelijk dat in hogere gebieden meer neerslag val, aangezien de lucht die tegen de heuvels aanwaait op zal moeten stijgen. Dat is ook het beeld wat in het buitenland te zien is. In gebieden met veel bergen regent het vaker.

Wanneer de lucht op de Veluwe die tegen de heuvels aanwaait omhooggaat, koelt de lucht af. Daaruit ontstaan vervolgens regenbuien. Dat is ook de reden dat er in bijvoorbeeld Apeldoorn ontzettend veel neerslag valt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld plekken in Zeeland. 

In stedelijke gebieden komt regen gemiddeld gezien ook vaker voor dan op andere plekken. Dat heeft te maken met de lucht die vaak warmer is in steden, waardoor er vanuit die warme lucht sneller zwaardere buien kunnen ontstaan,

Gemiddeld 950 millimeter per jaar

Volgens de gegevens die Weeronline tot zijn beschikking heeft valt er op de Veluwe gemiddeld 950 millimeter per jaar. Apeldoorn is een van de plekken waar de meeste neerslag valt, zo valt ook te zien op de Weersite van Apeldoorn. In Midden-Limburg valt de minste neerslag per jaar. Daar valt zelfs minder dan 750 millimeter, een gigantisch verschil ten opzichte van de Veluwe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier + 4 =