Alle weercijfers over Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn heeft bijzondere weercijfers. Er valt over het algemeen een van de grootste gemiddelde hoeveelheid regen per jaar ten opzichte van de rest van Nederland. De weercijfers in Apeldoorn leggen we hier verder uit.

apeldoorn weercijfers
Kaart van het KNMI. Normaal som van de neerslag in maart

Op het bovenstaande kaartje van de KNMI hier rechts zie je dat de gemiddelde neerslag, in de periode 1991-2020 in de maand maart, in en rond Apeldoorn het hoogst is, namelijk 74 mm.

Veel neerslag in voorjaar

Wat heel erg opvalt is dat tijdens het voorjaar Apeldoorn bijna altijd tot de natste gebieden van Nederland behoort, terwijl het in de zomer en in de herfst vrijwel nooit in de top staat. Meestal zijn de kustgebieden in deze periodes de natste gebieden van Nederland.

weercijfers apeldoorn
Kaart van de KNMI. Normaal som van de neerslag in de maand augustus.

Op deze bovenstaande afbeelding zie je dat de gemeente Apeldoorn in augustus juist niet tot de natste gebieden van Nederland behoort.

Hoe kan er nou zo veel neerslag vallen in de voorjaarsmaanden, maar tegelijkertijd een stuk minder in de zomer- en herfstmaanden.

Verklaring neerslag in Apeldoorn

Er is een simpele verklaring voor dit gegeven. De gemeente Apeldoorn ligt namelijk aan de rand van het Veluwemassief. Het Veluwemassief is een benaming voor een verhoging in het landschap van de Veluwe. Hoger in de lucht koelen de natte luchtstromen af, hierdoor ontstaan er grotere druppels vanuit de waterdamp. Deze druppels worden zo zwaar dat de wolken ze niet meer vast kunnen houden. En dan gaat het dus regenen boven Apeldoorn.

KNMI neerslag
KNMI hoeveelheid neerslag per jaar in mm.

Bijvoorbeeld in de maand Augustus (zie hierboven) viel er in Apeldoorn 92 mm neerslag en in de kustgebieden in diezelfde periode viel er rond de 105 mm neerslag. (bron: KNMI)

In het najaar valt er dus meer regen in de kustgebieden dan in Apeldoorn. Er zijn soms extreme weersomstandigheden in Apeldoorn.

Dit komt doordat in het voorjaar de wind boven de koude Noordzee de wolkvorming weg blaast, in het najaar kunnen boven de warme Noordzee juist meer wolken ontstaan. 

Weercijfers Apeldoorn

In het jaar 2019 viel er een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 873 mm in Nederland. In de gemeente Apeldoorn daarentegen was het gemiddelde rond de 925 mm neerslag. Hieraan zie je dus ook dat de gemeente Apeldoorn erg nat is, omdat de gemiddelde jaarlijkse neerslag vaak boven het gemiddelde van Nederland komt.

Ten slotte valt er de laatste jaren ook meer neerslag door de klimaatverandering, omdat warmere lucht meer waterdamp kan opslaan en hierdoor kunnen er dus zwaardere buien ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 + 4 =